Майстер діаграм. Основні елементи діаграми. Редагування та форматування діаграми. Робота з графікою


Майстер діаграм. Основні елементи діаграми. Редагування та форматування елементів діаграми. Робота з графікою.
      
Мета: ознайомитися з основними типами та видами діаграм та їхнім застосуванням, набуття практичних навичок побудови, редагування, форматування та друку діаграм.
Порядок виконання роботи:
-ознайомлення з елементами ділової графіки табличного процесору;
-побудова діаграм і графіків транспортних процесів у середовищі табличного процесора MS Excel за варіантом (таблиця 3.1);
-оформлення та захист звіту.
Діаграма – зручний спосіб подання даних таблиці в графічному вигляді, що доцільно використовувати для аналізу і порівняння.
У середовищі табличного процесора (MS Excel) термін «діаграма» використовується для позначення усіх видів графічного подання числових даних діаграм і графіків.
Область діаграми, крім області побудови, містить й інші елементи, які служать для надання наочності діаграми.
Рядом даних називається набір пов’язаних між собою елементів даних, які відображені на діаграмі. Кожному ряду даних на діаграмі відповідає окремий колір або спосіб призначення, що зазначений у легенді діаграми.
Підписи значень – підпис з додатковими відомостями про маркер даних, який представляє одну точку даних або значення клітинки аркуша.
Маркер даних – смуга, ділянка, точка, сегмент чи інших об’єкт на діаграмі, що відповідає одному значенню однієї клітинки аркуша. Марки даних одного кольору утворюють ряд даних.
Осі діаграми є лініями, що призначені для обрамлення ділянки побудови діаграми, нанесення розмітки (шкал), яким відповідають основні значення елементів даних і категорії.
Легенда – підпис, яких визначає колір рядів або категорій на діаграмі.
Створення діаграм      
Створення діаграм відбувається за допомогою Майстра діаграм або кнопки на панелі Диаграмма. Майстер діаграм викликається командою меню Вставка, Диаграмма або кнопкою Мастер диаграмм на стандартній панелі інструментів.
Майстер діаграм виконує побудову діаграми для виділеного діапазону клітинок в інтерактивному режимі за чотири кроки.
Крок 1. Тип діаграми. Вибір типу і вигляду діаграми, яка найкраще подає результат.
Крок 2. Джерело даних діаграми. Вибір і вказівка діапазону даних для побудови діаграми:
задання діапазону даних, для яких будується діаграма. Якщо діапазон клітинок не був вибраний, виділити необхідний діапазон клітинок (адреса автоматично відобразиться в рядку діапазон);
вказівка розміщення даних — за рядками або стовпцями будуватиметься діаграма.
У вікні зразка відображатиметься вибраний тип діаграми для заданого діапазону даних.
Крок 3Параметри діаграми. Задання параметрів діаграми у вікнах вкладок Подписи данных, Заголовки, Оси, Линии сетки, Легенда,Таблица данных.
Крок 4Розміщення діаграми. Вибір розміщення діаграми як укоріненої або на аркуші діаграми.
Аркуш діаграми — це окремий робочий аркуш з діаграмою, що має власне ім’я.
Укорінена діаграма — це графічний об’єкт на робочому аркуші, який зберігається як частина аркуша, на якому він створений. У діалоговому вікні Мастер диаграмм встановити вид розміщення діаграми
на окремому чи вже існуючому аркуші та натиснути на кнопку Готово.



Рисунок 3.1а – Види діаграм
Рисунок 3.1б – Види діаграм
Редагування діаграм
Редагування діаграм відбувається за допомогою пункту головного меню Диаграмма панелі інструментів Диаграмма або контекстного меню. Пункти меню надають користувачеві можливість повернутися до будь-якого
зчотирьох етапів створення діаграми і здійснити необхідні зміни:
змінити тип і формат діаграми;
змінити початкові дані:·перевизначити початковий інтервал клітинок, на підставі яких побудована діаграма;· перевизначити орієнтацію
рядів та їхню назву;· змінити дані, використовувані для підписів осі;· змінити параметри діаграми (заголовки,осі, лінії сітки, легенду, підписи даних);· змінити розміщення діаграми.
Форматування діаграм
Форматування типів діаграм. Зміна типу може бути здійснена або за допомогою кнопки Тип диаграммы на панелі інструментів Діаграма, або за рахунок переходу до першого етапу побудови діаграм і вибору команди Тип діаграми в контекстному меню. Форматування елементів діаграми.
Існують два способи форматування елементів діаграми.
І спосіб
Вказати курсором миші на будь-який компонент діаграми (ряд, вісь, підписи, легенду ...),клацнути по ньому її правою кнопкою і в контекстному меню, що з’явилося, виконати команду Формат ...(... = конкретний компонент).
ІІ спосіб
На панелі інструментів Диаграмма у полі Объекты диаграммы клацнути по стрілці та вибрати необхідний елемент, потім натиснути на позначку Формат. Форматування ділянки діаграми та ділянки побудови діаграми. Змінення вигляду ділянки діаграми (кольору фону, візерунка, використання рамок навколо ділянки форматування) і шрифту (типу, стилю і розміру символів тексту, які розміщені в ділянці форматування). Виділену ділянку побудови діаграми можна вилучити (ряди даних розміщуються в ділянці діаграм, а ділянка побудови є їх оточенням). Підчас форматування ділянки побудови, як і для ділянки діаграми, змінюється лише її вигляд.
Форматування осей діаграми. Під час форматування осей активізується:
вкладка Вид — вибирається зовнішнє оформлення осі (лінії), зазначається наявність і розміщення основних і допоміжних карбувань та їхніх міток;
вкладка Шрифт — вибирається вигляд
і розмір шрифту міток карбувань;— вкладка Шкала — задається масштаб значень елементів даних ряду на осі та розмітка осі (відстань між карбуваннями і лініями сітки),значення точки перетину з віссю X (для плоских діаграм) або з підставою (для об’ємних);вибирається у разі необхідності логарифмічна шкала і зворотний порядок значень (для осі категорій — зміна порядку проходження міток зліва направо, для осі значень
—зміна значення від меншого до більшого);
вкладка Число — задається формат міток карбувань або самих числових значень на осі;
вкладка Выравнивание — змінюється орієнтація тексту міток карбувань.
Форматування рядів даних. Діаграма може містити декілька рядів даних — груп елементів даних, які відповідають одному діапазону клітинок
робочого аркуша, не обов’язково суміжних. Кожний ряд на діаграмі виділяється кольором і/або візерунком. Існує деяка відмінність у складі вкладок діалогового вікна Формат рядов данных…, обумовлена типом діаграми, який відтворюють дані ряди, а саме плоскими і об’ємними діаграмами. Так, вкладки Вид, Подписи данных, Порядок рядов, Параметры є загальними для двовимірних і об’ємних (тривимірних) діаграм. При цьому для двовимірних діаграм додаються вкладки Ось і У-погрешности, а для тривимірних — вкладка Фигура. Форматування легенди. Під час форматування вікна легенди задається вид рамки,колір і візерунок зафарбовування легенди, визначається шрифт, який використовується для тексту легенди, розміщення легенди (унизу,угорі, ліворуч, праворуч, у кутку).
Форматування сітки. Сітка забезпечує краще зображення числових даних, полегшує порівняння даних. Під час виділення сітки в полі імен з’являється стандартна назва компонента — Сетка. У разі форматування сітки зазначається тип лінії і шкала розмітки (перетин ліній сітки з осями).
В лабораторній роботі необхідно побудувати діаграми відповідно до варіанта завдання (таблиця 3.1) з визначенням пропорційності по долях та відсотках. Надати висновки по результатах обробки статистичних даних.
За допомогою текстового редактора MS Word створити звіт про виконану лабораторну роботу, що повинен містити:
-титульну сторінку;
-зміст;
-алгоритм побудови діаграм і графіків транспортних процесів у середовищі табличного процесора MS Excel із наведенням відповідних результатів книги MS Excel;
-аналіз отриманих діаграм і графіків транспортних процесів у середовищі табличного процесора;
-список використаних літературних джерел.
Текст звіту оформлюється шрифтом типу Times New Roman розміром 14 кегель з одиничним інтервалом і повинен бути вирівняним по ширині з абзацним відступом 1,25 см. Всі сторінки повинні бути пронумеровані. Нумерація сторінок проставляється у правому нижньому куті аркуша. Титульна сторінка включаються до нумерації сторінок, але номери на них не проставляються. Звіт повинен бути оформлений у відповідності з вимог оформлення студентської письмової звітності і роздрукований на аркушах формату А4. До звіту додаються електронні копії робочої книги з таблицями баз даних MS Excel та звіту підготовленому в текстовому редакторі MS
Word.
При захисті роботи студент повинен відповісти на питання стосовно виконаної роботи та вміти користуватись інструментами MS Excel.
Контрольні питання
1.Для чого використовуються діаграми?
2.Які об’єкти є на діаграмі?
3.Які є стандартні типи діаграм?
4.Які є нестандартні типи діаграм?
5.Які діаграми є основними?
6.Які показники краще відображають кругові діаграми?
7.Які показники краще відображають лінійні діаграми?
8.Які засоби для створення діаграм пропонує Microsoft Excel?
9.Назвіть етапи створення діаграми за допомогою Майстра діаграм.
10.Як розмістити діаграму на окремому аркуші й дати їй назву?
11.Як перемістити діаграму на нове місце в межах робочого аркуша?
12.Як форматувати об’єкти діаграми?
13.Як змінити формат заголовків і надписів на діаграмі?
14.Як змінити параметри осей координат на діаграмі?
15.Як змінити формат чисел і параметри тексту на діаграмі?
16.Як змінити формат оформлення діаграми?
17.Як змінити розміри діаграми?
18.Як надрукувати робочий аркуш з діаграмою?
19.Як окремо надрукувати діаграму, що розміщується на робочому аркуші?
20.Як надрукувати діаграму, що міститься на окремому аркуші?
Таблиця 3.1 - Вихідні дані
.





Завдання



















Вар






































































1
Робочій парк, ваг-діб
загальний


порожній


з транзит.






з місц.






вантажем





вантажем




























19653



2406





14849








2398
2
Парк вантажних вагонів

КР





ПЛ



ПВ

ЦС




АРВ та ін.

за видом рухомого

1757




788


10556
2673








3880

складу


















































3
Парк пасажирських
Плац





Куп



Заг

Пошт




Багаж

вагонів за видом

2000




1500




40
1








2

рухомого складу




















































4
Поїзна робота станції,







ванта
















швидкі та

поїздів
вантажні з


жні







локомотив






місцеві

пасажирс


перероб.


без


и резервні
















ькі









перер




















































60




42





2
3








10
5
Пасажирські поїзди за
швидкі


звич. пас.


приміські




поштово-

сполученням









багажні

































2




10







12









1

6
Пасажирські поїзди за


А









Б




В

Г



Д





Ж

напрямками

































































































3





5




2
7



4




2





























7
Простою вагонів по
без перероб.








з перероб.




місцевий

виду, год

1,6












8,3








15,2

8
Простою вагону з


розформ
накопи


закінчення

перестав


переробкою по
ПП



формуванн

лення до
ПВ


ування



чення




елементах , год








я



ПВ
































0,56

0,28



3,5



0,2



0,17

1,1
9
Склад вантажного

КР





ПЛ



ПВ

ЦС





АРВ та ін.

поїзда, ваг

22




10






25
1








2
10
Склад пасажирського
плац.




куп.

рестор.

пошт.






багаж.

поїзда, ваг

10




8






1
1








1
11
Станцій на підрозділі
СС

ДС





ПрС


Пас

ПасТехн




Блок-















пост




































1


3


20



2

1






1
12
Обіг вагону за
на дільниці





на технічних


під вантаж.

елементами, год








станціях





операціями
























7,42












16,5








1,1



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Інструктаж з охорони праці оператора комп'ютерного набору

Робота з електронною поштою. Отримання повідомлень. Відправлення повідомлень. Передача файлів за допомогою електронної пошти.